Favoritterne


I en af sine bøger leger Claus Dalby med tanken om, hvilke ti favorit-planter, han ville tage med på en øde ø! Sjov indfaldsvinkel, men ikke desto mindre inspirerende! Jeg vil lege videre med tanken og her beskrive mine favoritter. Jeg kan bestemt ikke begrænse mig til blot ti planter, for faktisk synes jeg om de allerfleste. Der er selvfølgelig favoritter:

Løvefod - Alchemilla mollis
Ja, der er jo en idé bag mit valg af "overskriftfoto"! Da jeg fik min have, var der et stort og uoverskueligt og rodet staudebed. Der var dog én kombination, der fangede mig øje, nemlig løvefod og stjerneskærm - de er skønne sammen! Og løvefoden er noget af det nemmeste og mest taknemmelige. Den klarer sol og skygge og tørke og fugt. Den blomstrer længe, og de limegule, luftige blomster er uovertrufne i buketter. Som ivrig selvsåer er det nemt at få flere planter, og hvis man ikke ønsker det, skal blomsterstandene blot klippes ned, når de har fuldtført deres mission.

Stjerneskærm - Astrantia major
Jeg er begyndt at samle på dem - stjerneskærmene. De er så fine. Der var den helt almindelige i min have, da jeg overtog den, og siden har jeg indført forskellige sorter. Den gør ikke så megen stads af sig, og alligevel står den og blomstrer lige så stille over en lang periode. Jeg har den både i halvskygge og sol, og den klarer begge dele. En lidt langsom starter, men hav tålmodighed. Er fin som selskabsplante til løvefod, hosta, græsser.

Syren - Syringa vulgaris
Helt fra min barndom har syrenen været min yndling. Duften, der fylder haverne i maj, hækkene i landskabet, løfterne om, at sommeren er nær. Jeg kan huske, at jeg plagede mine forældre om at plante en hvid syren, og jeg kan huske, hvor skuffet jeg blev, da de hjembragte en bette busk fra planteskolen. På deres sandjord tog det mange år, men i dag er den hvide syren en smuk og velvoksen busk.

I min egen have er der tre syrener: En lysviolet, som springer ud en uges tid før den mørkviolette. Den lysviolette er stor og agerer parasol for mig i de hede sommerstunder. Jeg har selv plantet den hvide.

Storkenæb - Geranium
Storkenæb er blevet ganske trendy de seneste år, og jeg er også blevet smittet og har indlemmet en del forskellige sorter min samling. Bogen om Storkenæb er udsolgt på dansk, så jeg købte den engelske. Det er sjovt at lære om de forskellige sorter; hvordan de skal plejes, opformeres, plantes etc. Storkenæb er skønne til bunddække, og nogle af dem får en fyldig og svævende vækst, der på fineste vis væver sig ind imellem andre planter (bl.a. 'Patricia'). De fleste er nemme at have med at gøre, og generelt vil jeg kun have planter, der ikke skal gøres alt for megen stads af. Flere af mine storkenæb får en tur med hækkesaksen, når de bliver slaskede. De sætter hurtigt ind med ny og frisk bladvækst og endnu en blomstring.

 

Stauderiget v/Lotte Hansen • Randers

www.stauderiget.dk