Tips og idéer

Forårsoprydning i haven
Klip stauderne ned i små stykker med hækklipperen og lad afklippet ligge i bedet. Dette giver dels et jorddække (holder på fugten og skygger for ukrudtet), dels sparer det en masse arbejde med at skaffe sig af med afklippet. Personligt kan jeg også bedst lide den dækkede jord frem for den bare jord...

 

Lav et kvashegn
Sæt nogle stolide stolper i jorden, ca. 1,5 m x 0,8 m x 1,5 m. Heri lægges alt det afklip, ukrudt etc., som ikke er godt i komposten. Langs stolperne lægges grene til at holde de mindre ting inde i kvashegnet. Sørg for at lægge tingene "pænt" - så kan der være meget mere i bunken. Se www.ecogarden.dk for billeder af et smukt kvashegn. Her kan også købes en folder om tilblivelsen af et rigtigt kvashegn. 

 

 

Kompostkasse
Min gamle kompostkasse er ved at falde sammen. Da jeg ikke snild med hammer & sav, har jeg i stedet anskaffet mig et antal pallerammer, som skal være min nye kompostkasse. Pallerammerne har jeg købt til kr. 20 pr. stk. via Den Blå Avis (eller Gul & Gratis). En palleramme er er 20-25 cm bred.

Når jeg bruger komposten, kvashegnet og nedklipning af stauder direke i bedene, reducerer det mængden af haveaffald, der skal bortskaffes fra haven, til nærmest ingenting. Jeg dyrker min have efter præmissen, at "alt det gode skal blive i haven".

 

 

Varm op - stræk ud
Jeg kan varmt anbefale at varme grundigt op de første gange, man kaster sig over havearbejdet, når sæsonen starter. Og at strække grundigt ud efter endt arbejdsdag. Det hjælper, så man stadig kan bevæge sig dagen derpå ;-)

Stauderiget v/Lotte Hansen • Randers

www.stauderiget.dk