Årets gang i haven

22. juni 2008
Der er en duft i haven. Af roser. Og kaprifolie. Og roser. Og hyld. Og roser. Og pibeved. Ahh, det er ren duftterapi.

Regnen har gjort godt, haven ser frisk ud igen. Jeg har plantet lidt af de nyindkøbte planter (fra Staudestedet og Staudefeen), mens resten står i venteposition. Jeg har heller ikke lige en plads til dem endnu. Køber jo planter med hjertet og øjnene - ikke efter behov. Græsplænen må vige!

Lige nu høster jeg skønne Senga Sengana-jordbær. Indtaget direkte fra planten er jordbær nu allerbedst. Planterne er 2. års-planter, så de giver godt, og vandingen i den tørre tid har givet resultat.

I drivhuset har jeg høstet den første skoleagurt. Men ellers er jeg bekymret for planterne i mit drivhus. Det er som om de ikke rigtig vokser (agurk, tomat, peberfrugt, basilikum). Det er et fænomen, jeg har oplevet flere gange i år: De zinnia, løvemund og agaratum, jeg priklede, voksede ikke. De valmuer, guldvalmuer og spanske jomfruer i det grønne, jeg bredsåede i køkkenhaven, kom ikke. Zinnia, jeg plantede ud i køkkenhaven, er der ikke meget gang i og ej heller tagetes og rævehaler. Hmm... Men kartofler, løg, squash, pastinak og dahlia, morgenfruer vokser fint. Jeg har mistanke om, at det jord, jeg har brugt, er af en dårlig kvalitet (Gartnerjord fra Isabella Smith og mærket Park - begge dele indkøbt i Silvan)

De blå storkenæb, ger. himalayense, der kanter et af staudebedene, er blevet klippet ned i den tørre periode, men de skyder fint igen med friske blade. Jeg er i gang med at klippe diverse ned, bl.a. akelejer og orientalske valmuer. Jeg har markeret én af valmuerne, som jeg skal prøve at tage rodstiklinge fra, da den har en speciel og fin farve.

Mit æbletræ, et ananas-æble, er afgået ved døden! Jeg plantede det i foråret 2003, og det tog fint fat og voksede godt til. Sidste år, i 2007, opdagede jeg så, at rødderne ligesom var blotlagte og barken var væk helt nede ved jordoverfladen. I foråret blomstrede det fint, men så var det slut - kun nogle ganske få blade og et meget pauvert udseende. I efteråret nedlagde jeg mit Clara Frijs-pæretræ (plantet på samme tid som æbletræet), der slet ikke havde taget fat, men hvis rødder stadig var næsten som i potten. Mit moreltræ vokser heldigvis fint! Her ærgrer jeg mig dog lidt over, at jeg ikke valgte en sort med gule bær, som solsorterne ikke er interesserede i.

I dag har jeg priklet lidt flere planter: Rød solhat, salvia bulleyana, nellikerod 'Mrs Bradshaw'. Der er ved at være godt fyldt i planteskolen, som har til huse på havegangen.

5. juni 2008
Det er sommer. Det er sol. Det er tørt. Det er ambivalent. På den ene side er det pragtfuldt med dette skønne vejr; på den anden side gør det ondt at se planterne hive efter vejret. Der må lidt førstehjælp til, så havevanderen har været i gang i køkkenhaven et par gange, og de planter, jeg har plantet her i foråret, får jævnligt en omgang med slangen. 

Til køkkenhaven tøver jeg lidt med at udplante porrer og forkultiverede bønner, squash og sommerblomster fra drivhuset. Det skal i hvert fald passes med vand. Forøvrigt kan jeg konstatere, at de løvemund og agaratum, jeg priklede for ca. 3 uger siden, overhovedet ikke har rørt sig ud af flækken! De kan åbenbart ikke lide den jord, jeg har givet dem! Jeg priklede nemlig nogle flere lidt senere i noget andet jord, og disse vokser fint! Frøkenhat er vokset lidt, men ikke så meget, som jeg havde håbet på!

Jordbærene står fint. Snart skal de puttes med fiberdug, så de evigtjagende solsorter ikke kan komme til dem. Det fungerer fint med fiberdugen. For et par år siden havde jeg net over med det resultat, at jeg den en dag fangede - og befriede - en stor unge, og den næste dag fangede - og igen befriede - moderen. Så var jeg færdig med net! Det var en rystende og grim oplevelse (også for fuglene)!

I køkkenhaven har jeg i starten af maj bredsået valmue, spanske jomfru i det grønne og guldvalmue. De har ikke vist sig, så jeg må vist finde på en plan B. Heldigvis er der morgenfruer og stolte kavalerer i overskud, så de må vist på banen.

Drivhuset er nu installeret med kapilærkasser, plantesække og en blommetomat, en skoleagurk, en snackpeber og en basilikum. Jeg er kommet til at så flere stauder. Denne gang frø af egen høst fra 2006 (rød solhat, kæmpeskælhoved, akantus, stjerneskærm 'Ruby Cloud' m.fl.

Sidste weekend var jeg på "rov" på Halls Sti. Der vokser stedsegrøn klematis, hvidblomstrende klematis og kaprifolie. Jeg nappede nogle skud og har nu sat dem i potter i drivhuset mhp. at de skal tage fat. Spændende at se om det virker. Jeg klippede min egen klematis 'Geog' ned og tog også stilkinge af den.

Jeg har priklet diverse stauder: Staudesalvie, kaukasisk skabiose, lampepudsergræs, kokardeblomst m.fl. De er kommet ud af drivhuset og står nu beskyttet af fiberdug, idet solsorterne har så vældig travlt med yngelplejen, at de tror, de våde urtepotter er propfulde afregnorm. Det er da en vældig ravage, de kan lave med de små, sarte frøplanter. Andre nyoppottede har jeg dækket med hønsetrådsnet.

Apropos frøplanter: Den geranium "Splish Splash", som det lykkedes mig at fremdyrke fra frø sidste år, er netop sprunget ud. Og stor var min skuffelse, da jeg kunne konstatere, at der ikke var noget som helst splish splash over den! Violet er den, fin ja, men ikke sådan som ønsket og håbet!

I vinter købte jeg fire pæon-knolde hos Pæon Eksperten. Den ene, 'Kansas' er fremkommet med en knop, der netop er sprunget ud i en fin, pink farve. De øvrige har ingen knopper, så dem må jeg vente på til næste år.

Roserne er begyndt at springe ud nu, og Fantin Latour spreder sin velduft på min skyggeplads under syrenen. Honorine de Brabant, Jacques Cartier og Geoff Hamilton har alle vist sig med en enkelt blomst. Snart kommer Brother Cadfael og Astrid Lindgren, og i slutningen af måneden springer min fantastiske honningrose ud med velduft i hele haven. Den er helt ustyrlig, og jeg skal vist have klippet den godt til igen!

Dahlia vokser fint, og af de 16 knolde jeg lagde, er der kun en enkelt (en af de nyindkøbte), der ikke kommer. Jeg har sat pilebuer i mellem planterne for at støtte dem, når de vokser til.

 

 

 

 

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

April 2008

 

Stauderiget v/Lotte Hansen • Danmarksgade 11 • Randers

www.stauderiget.dk