Årets gang i haven

21. april 2008
Hold da op, så blev det ellers forår i disse dage med sol fra en skyfri himmel og lune temperaturer. Er ved at være igennem ompotningen af salgsplanterne, og der er også kommet nye til - bl.a. et par geranier, cypresurt, farvegåseurt og flere salvier.

I drivhuset har de første spirer nu vist sig, idet tagetes 'La Bamba' og frøkenhat 'Dahlia" titter så fint frem. Mine pæonrødder, som jeg købte over nettet hos Pæonseksperten i starten af februar og pottede op, vokser fint til. Det er sorterne 'Festiva Maxima', 'Edulis Superba', 'Kansas' og 'Nymphe'. Jeg købte også en iris germanica 'Morning Show'.

De bede i køkkenhaven, hvor der snart skal sættes kartofler og løg samt sås pastinak, rødbede og gulerod, er klar. Disse kommer i jorden på søndag den 27. april. De øvrige bede til squash, porre m.m., som først skal i jorden omkring 1. juni, får lov at stå med blomstrende forglemmigej indtil da.

Dahlia-knoldene begynder at blive utålmodige nu, men de kommer først i jorden i midten af maj. Jeg har købt nogle nye sorter i år, som jeg vil forkultivere i drivhuset. Noget af det bedste ved at have have er alle forestilligerne om de flotte bede og blomstersammensætninger, man får lavet lige netop i år... :)

14. april 2008
Weekenden bød på fint havevejr og endda en kraftig nok sol til at give farve i kinderne og på næsen. Nogle af projekterne stod på diverse aktiviteter i planteskolen. Det er også blevet tid til at få gjort køkkenhaven klar. Fjernede jordækket, lugede og synliggjode de barksækkede stier mellem bedene. Næste step bliver at "lufte" jorden i bedene med en greb, gøde med naturgødning og kompost og kultivere. Der skal også en omgang frisk bark på gangstierne. Hvidløgene står fint og har som vanlig klaret vinteren med en vintergrøn top. De forskellige krydderurter skyder og giver lovning på dejlige smagsoplevelser lige om lidt. Jeg skal have lidt fornyelse i sommerblomsterne i køkkenhaven i år og fik startet de første op i forkultur i drivhuset: Frøkenhat 'Dahlia', sommerasters 'Unicum', løvemund, tagetes 'La Bamba' og agaratum 'Dondu Blue'. Også kartoflerne, som min mor har forspirret for mig, er klar til at komme i jorden om et par uger.

11. april 2008
Det var en fin dag i haven idag. Jeg har fået klippet alle stauderne ned nu, lavendler og roser og budlejaer er også blevet reduceret. Er i gang med at potte salgsplanterne om og potte nye op. Jeg overvejer, om jeg i min fritidsplanteskole skal holde mig til følgende typer planter: Rødbladede, "sorte"/mørke blomster, varigerede blade, grå blade. Men så er der jo også alle de andre - det bliver nok svært at holde sig til bare nogle få typer.

I dag slog jeg græsset for første gang i denne sæson. Hmm, jeg er træt af at slå græs og klippe kanter og luge forvildede græstotter. Overvejer at skille mig af med græsplænen... Det vil give plads til en masse dejlige, nye stauder... For der er ikke plads til ret meget mere i de bede, jeg har til min rådighed, og jeg holder meget af at købe nye, spændende planter.

8. april 2008

Butikken er så småt ved at vågne af vinterdvalen. Enkelte af planterne har ikke overlevet overvintringen i potterne, men de fleste har klaret sig fint. Nu venter det hyggelige arbejde med at potte om og op, så planterne kan vokse til i løbet af de kommende måneder.

Jeg har fået nyt drivhus. Ligesom det gamle, der klarede tre sæsoner og agerede væksthus for adskillige frø, småplanter og stiklinge samt masser af dejlige, solmodne agurker og tomater, er det i plastic-teltform. Samlede det sidste weekend - det har masser af hyldeplads. Kassen med nyindkøbte frø bugner, så nu gælder det om at vælge, hvilke jeg vil så og opformere i år. Andetsteds på siden viser jeg listen over planlagte planter.

Mette, min haveveninde, og jeg har meldt os på flere ture med Haveselskabet i år. Den første går til marked i Tyskland den 26. april. Glæder mig... Og jeg glæder mig også til det første plantemarked.

Belært af tidligere år har jeg her ved sæsonens begyndelse varmet op og strukket ud ifm. havearbejdet. Jeg kan varmt anbefale det - det virker!

Alle stauderne er klippet ned og bedene står nu flade og bare. Jeg bruger hækklipperen og klipper de visne staudetoppe i mindre stykker, som jeg lader ligge i bedene. Der ligger det lige så stille og formulder og virker samtidig som jorddække, der holder på fugten og skygger for ukrudt.

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

April 2008

 

Stauderiget v/Lotte Hansen • Frederiks Allé 111 • Århus

www.stauderiget.dk